Posted by on 20 września 2018

Narządy człowieka, małpy i świnki morskiej nie posiadają zdolności syntetyzowania kwasu askorbinowego i w związku z tym powstaje u nich gnilec, jeżeli zabraknie gotowej witaminy C w pożywieniu. Ogólna ilość kwasu askorbinowego waha się w ustroju od 3 – 6 g i można go wykryć w tkankach i we krwi, Dużo kwasu askorbinowego zawiera kora nadnerczy, gdyś około l mg na jeden gram tkanki. Ilość ta zmniejsza się, jeżeli ustrój cierpi na gnilec. We krwi człowieka stężenie kwasu askorbinowego wynosi około 0,7 mg%. Jeżeli podaje się dużo kwasu askorbinowego, to nagromadza się on we krwi i z chwilą podniesienia się zawartości jego do 1,4 mg % zaczyna on przechodzić do moczu. U chorych na gnilec zawartość kwasu askorbinowego we krwi spada. Wprowadzenie nawet dużych ilości kwasu :askorbinowego chorym na gnilec nie powoduje zwiększenia się zawartości jego we krwi, gdyż tkanki szybko wychwytują kwas askorbinowy na potrzebne im przemiany. Kwas askorbinowy znajduje się w bardzo wielu pokarmach. Dużo kwasu askorbinowego zawiera kapusta,. pomidory, cytryna; pomarańczą, Czarna porzeczka, zielona papryką, koper, marchew, buraki; fasola, kartofel, cebula, jagody i niedojrzałe greckie orzechy. Szpilki sosny również zawierają dużo kwasu askorbinowego i tiloaz nich przygotowywać napój. Bogaty w witaminę C, zwłaszcza w okolicach lesistych w zimie, gdy zabraknie roślin jadalnych, zawierających witaminę C. [więcej w: poradnia psychologiczna krakow, badania po poronieniach na nfz, zaostrzenie pochp ]

Powiązane tematy z artykułem: badania po poronieniach na nfz poradnia psychologiczna krakow zaostrzenie pochp

Posted by on 20 września 2018

Narządy człowieka, małpy i świnki morskiej nie posiadają zdolności syntetyzowania kwasu askorbinowego i w związku z tym powstaje u nich gnilec, jeżeli zabraknie gotowej witaminy C w pożywieniu. Ogólna ilość kwasu askorbinowego waha się w ustroju od 3 – 6 g i można go wykryć w tkankach i we krwi, Dużo kwasu askorbinowego zawiera kora nadnerczy, gdyś około l mg na jeden gram tkanki. Ilość ta zmniejsza się, jeżeli ustrój cierpi na gnilec. We krwi człowieka stężenie kwasu askorbinowego wynosi około 0,7 mg%. Jeżeli podaje się dużo kwasu askorbinowego, to nagromadza się on we krwi i z chwilą podniesienia się zawartości jego do 1,4 mg % zaczyna on przechodzić do moczu. U chorych na gnilec zawartość kwasu askorbinowego we krwi spada. Wprowadzenie nawet dużych ilości kwasu :askorbinowego chorym na gnilec nie powoduje zwiększenia się zawartości jego we krwi, gdyż tkanki szybko wychwytują kwas askorbinowy na potrzebne im przemiany. Kwas askorbinowy znajduje się w bardzo wielu pokarmach. Dużo kwasu askorbinowego zawiera kapusta,. pomidory, cytryna; pomarańczą, Czarna porzeczka, zielona papryką, koper, marchew, buraki; fasola, kartofel, cebula, jagody i niedojrzałe greckie orzechy. Szpilki sosny również zawierają dużo kwasu askorbinowego i tiloaz nich przygotowywać napój. Bogaty w witaminę C, zwłaszcza w okolicach lesistych w zimie, gdy zabraknie roślin jadalnych, zawierających witaminę C. [więcej w: poradnia psychologiczna krakow, badania po poronieniach na nfz, zaostrzenie pochp ]

Powiązane tematy z artykułem: badania po poronieniach na nfz poradnia psychologiczna krakow zaostrzenie pochp